Alegerea unui cântar corespunzător are un rol crucial pentru multe procese de producție și vânzare. În cazul în care cântarul achiziționat nu are capacitatea și performanța potrivită sau nu respectă standardele industriei, puteți avea pierderi substanțiale. Chiar și proprietarii de întreprinderi mici pot suferi din cauza rezultatelor de cântărire inexacte. Deși pierderea nu poate fi substanțială din perspectiva monetară, timpul pierdut din cauza echipamentelor incorecte poate fi frustrant. Din aceste motive, am creat acest ghid, pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere atunci când achiziționați un cântar pentru afacerea dvs.


1. Care este domeniul în care veți utiliza cântarul?

Întrebarea de bază la care trebuie să răspundeți este: care este domeniul în care veți utiliza cântarul? Răspunsul la această întrebare vă va ajuta să faceți alegerea corectă. De exemplu, dacă aveți nevoie să cântăriți bijuterii, veți opta pentru un cântar de laborator, dacă este vorba de cutii mari, atunci veți achiziționa un cântar industrial, iar pentru vânzarea produselor în magazinele alimentare recomandăm cântarele comerciale.


2. Care este scopul utilizării cântarului?

După ce ați ales categoria necesară (Pasul 1), trebuie să stabiliți care este scopul utilizării acesui cântar? Să presupunem că aveți nevoie de un cântar în depozitul dvs. pentru cântărirea paleților. După ce ați setat categoria Cântare industriale, selectați o subcategorie: cântare de platformă sau de cântărire a paleților. În medicină, pentru cântărirea bebelușilor într-o maternitate, veți alege Cântare medicale, apoi Cântare pentru copii.


3. Alegeți cântarul cu o capacitate potrivită.

De asemenea, trebuie să alegeți și capacitatea de cântărire corectă pentru aplicația dvs. Identificați ponderile eșantioanelor dvs., planificați posibilitatea unor capacități mai mari și luați în considerare potențialul de creștere. Dacă aveți nevoie să cântăriți produse cu în jur de 100 kg, alegeți un cântar cu capacitate de 200 kg. În general, cântarele sunt protejate împotriva supraîncărcării și sunt testate pentru sarcină în exces. Deci, asigurați-vă, pe termen lung, că ați făcut alegerea corectă.


4. Stabiliți Valoarea diviziunii de verificare (е)

După identificarea capacității necesare, stabiliți Valoarea diviziunii de verificare (е) de care aveți nevoie, în dependență de standardele interne de calitate.  În general, cu cât este mai mare capacitatea, cu atât v-a crește și diviziunea. Acesta este adesea al doilea număr menționat după capacitate. De exemplu, 30 kg x 10 g ar fi capacitatea maximă de 30 kg care crește în pași de 10 g, sau 0,01 kg pentru o vizualizare mai bună. 1500 kg x 0,5 kg ar însemna o creștere de 0,5 kg până la 1500 kg. Unele cântare au capacități și diviziuni duale (sau chiar triple). De exemplu, 1500 / 3000Kg x 0,5 / 1kg, ce oferă o dublă capacitate.  

De asemenea, foarte importantă este și lizibilitatea, adică specificația modului în care cântarul afișează citirile de greutate, câte cifre vor fi dincolo de zecimal, cât și la ce interval.

Rețineți că lizibilitatea este foarte mult legată de capacitate! În mod obișnuit, cu cât capacitatea este mai mare, cu atât lizibilitatea este mai mică.


5. Importanța dimensiunii pentru platforma de cântărire

Alegerea dimensiunii platformei de cântărire este la fel de importantă. De exemplu, dacă dețineți un magazin, cu un spațiu mic de servire a clienților, atunci un cântar de dimensiuni mari ar putea să nu fie cea mai inteligentă achiziție. Înainte de a cumpăra produsul, asigurați-vă că știți exact cât spațiu aveți pe tejghea. Dimensiunea platformei trebuie să fie suficientă pentru a se adapta oricărui tip de produs pe care intenționați să-l cântăriți.


6. Funcționează cu baterii sau trebuie să-l conectați la o rețea de curent electric?

Atunci când căutați răspunsul la întrebarea cum să alegeți un cântar potrivit pentru afacere, majoritatea se confruntă cu problema autonomiei dispozitivului. Aproape toate modelele moderne au baterii, datorită cărora echpamentul poate fi transportat, de asemenea puteți să-l folosiți atunci când apare o întrerupere de curent.

Durata de viață a bateriei este legată direct de capacitatea sa, gradul de deteriorare, dar și nivelul de încărcare. Bateria, în funcție de capacitatea sa, poate asigura o funcționare continuă , în mediu de la 4 ore până 120. La unele tipuri de cântare, cu acumulatorul încorporat, durata de viață poate ajunge și până la 2 ani. 


7. Interfețe de comunicare necesare

Aveți nevoie să imprimați rezultatele sau să le exportați într-un computer pentru analiza datelor? Sau poate este necesar ca un cântar să fie capabil să transmită date prin RS-232, USB, Ethernet? Trebuie de menționat că nu toate cântarele au o interfață de comunicare inclusă în specificațiile standard. Iar atunci când doriți să achiziționați un cântar, verificați, în mod obligatoriu, fișa tehnică a produsului ce include „Interfețele de conectare” pentru a vedea ce metode de comunicare sunt disponibile. Unele cântare necesită achiziționarea porturilor de comunicare suplimentare, ca o actualizare.


8. Certificarea metrologică a echipamentului de cântărire

Calitatea dispozitivelor este importantă pentru toate domeniile de comerț, iar atunci când este vorba de precizia cântăririi – cu atât mai mult. Întrucât cu ajutorul cântarelor se efectuează operațiuni de măsurare cu o precizie destul de ridicată, aceste echipamente sunt supuse anumitor  certificării metrologice. Se verifică mai mulți parametri, iar dacă calitatea declarată este confirmată (și respectă standardele), aceasta este înscrisă în Registrul echipamentului de măsurare.

Notă: Certificarea metrologică a echipamentelor de cântărire este obligatorie, dacă acestea sunt  utilizate într-un proces de vânzare a produselor pentru a stabili prețul în funcție de greutate, în activitățile comerciale.

Așadar, alegerea finală a unui echipament de cântărire se face pe baza caracteristicilor și specificului afacerii.

Sperăm că acest ghid de cumpărare v-a oferit o idee generală despre cum să alegeți un cântar potrivit.  Tot ce trebuie să faceți acum este să accesați site-ul nostru www.adpos.md și să alegeți acel produs care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.